Jupiterin opetukset osa 2
Minulla on ongelma. Oikeastaan minulla on niitä monta, mutta juuri nyt mielessäni on Jupiter, oman nousumerkkini (Jousimies) hallitsijaplaneetta, tuo yltäkylläisyyden, laajentumisen, viisauden ja toivon symboli ja Kaksosten merkki jossa se majailee viimeisiä päiviä vuoden kestäneellä reissullaan ja viime päivien tapahtumat. Jupiterhan viettää noin 12 kuukautta vuorollaan jokaisessa eläinradan merkissä. Muiden astrologien hehkuttaessa tätä onnekkaana pidettyä ”Suuren Hyväntekijän” ja Auringon yhtymää ennen niiden siirtymistä Ravun merkkiin – Aurinko siirtyy huomenna 21.6 Ravun merkkiin ja Jupiter seuraa sitä 25.6 - jään miettimään änkyrästi että tässäkö tämä Jupiterin vuoden kestänyt pieti Kaksosissa oli – ja mikä sen loppuhuipennus ja opetus onkaan…
Jupiter oli eilen 19.6 tarkassa yhtymässä Auringon kanssa 28 asteessa Kaksosia ennen siirtymistään omaan ylennysmerkkiinsä Rapuun 25. 6.2013. Planeetan energian katsotaan löytävän ylennysmerkissä helpoimmin ilmenemistavan jossa sen parhaat ominaisuudet voivat toteutua.
Ongelmani on siis se että Kaksoset ovat näet Jupiterin kannalta sen detrimentti sitä hallitsevaa merkkiä vastapäätä oleva sijainti, jolla tarkoitetaan että planeetan symboliikka voi toteutua hyvinkin vahvalla mutta jotenkin vääristyneellä tavalla. Ja toisaalta, planeetan yhtyessä Aurinkoon katsotaan planeetan energioiden puhdistuvan. Kaksoset ja Jousimies, Jupiterin hallitsema merkki ja Kaksosia vastapäätä oleva merkki ovat mentaalisia, tiedonvälitykseen ja –omaksumiseen liittyviä merkkejä.
Traditionaalisessa astrologiassa planeetan ollessa Auringosta 8- 17 asteen päässä planeetan sanotaan olevan “Auringon säteiden alla” (under the Sun beams) joka heikentää planeetan energioita - tulista Marsia, toiminnan planeettaa lukuun ottamatta joka saa siitä vain voimaa. Planeetan lähestyessä tarkkaa yhtymää tai erkaantuessa siitä 8.5 asteen tarkkuudella Aurinkoon sen katsotaan vahingoittavan planeetan kykyä ja voimaa toimia sille tarkoituksenmukaisella tavalla. Tätä sanotaan raditionaalisissa piireissä kombustiksi. Planeetta joutuu tavallaan Auringon pimentoon, varjoon tai kuten ennen todettiin sen polttamaksi tai häikäisemäksi. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin Astrologian Taika-blogissa kirjoituksessani Auringon polttama Merkurius – Äly karrella? joskin tällä hetkellä näkemykseni on hieman valoisampi. Tarkka yhtymää alle ’17 (kaariminuuttia) katsotaan siis taas puhdistavaksi ja voimauttavaksi hetkeksi.
Moderni humanistis-psykologinen länsimainen astrologia ei tee paremmuuslistoja planeettojen merkkisijainneista mutta minusta on mielenkiintoista miettiä mitä ennen astrologit ehkä ajattelivat arvottaessaan planeettojen toimivuutta eri merkeissä.
Jupiterin, tuon etiikan, toivon, uusien mahdollisuuksien symboli – jota Intiassa mm. Guruksi, Opettajaksi kutsutaan – on siis viettänyt vuoden sen energioiden kannalta vaikeassa merkissä, Kaksosissa) jonka kautta voi olla vaikeata löytää sopivaa ja rakentavaa toimintatapaa. Kaksosiin yhdistetään mm. mentaalinen nopeus (fyysisellä tasolla käden ja jalkojenkin taidot, esim. pallopelien harrastajat), monipuolisuus, kommunikointi- ja viestintätaidot, tiedonvälitys, informaation kerääminen ja jakelu, opiskelu ja matkustelu, nuoriso, opiskelijat, nuoret ihmiset, kulkuvälineet.
Kun katson tätä Jupiterin Kaksosissa viettämää aikaa, vuotta taaksepäin, minun mieleeni nousee uutisia ja tapahtumia joissa on paljastunut kuinka yksityiskohtia (Kaksoset) suurennellaan (Jupiter) tai ollaan näkemättä jotta saadaan totuus (Jupiter) näyttämään siltä kuin se halutaan, käännellään asioita jotta saadaan itseä miellyttävä puoli esille. Tämä on tietysti yleisinhimmillinen piirre mutta olen omasta mielestäni törmännyt tähän kuluneen vuoden aikana tavallista useammin.
Kognitiivinen dissonanssi, jolla tarkoitetaan sitä että jos uusi tieto ja oma, aiempaan tietoon pohjautuva näkemys ovat ristiriidassa niin uutta tietoa ei kyetä vastaanottamaan, tuntui olevan tavallista voimakkaampaa. Myös arvot ja etiikka (Jupiter) joustaa ja venyy jos se tyydyttää omaa näkemystä. Kyseenalaisiakin asioita tehdään koska pystytään… ”because we can…”
Jupiterin opetukset-kirjoituksessani nostin esille mm. Marimekon suunnittelijan Kristiina Isolan ”Metsänväkeä”-kankaan kopionnin. Pimennyksiä käsittelevässä kirjoitussarjassani mietin yhdessä kirjoituksesssani Jupiterin osuutta Yodin kärkenä ja ja kerroin yritysten harjoittamasta muka-ekologisesta markkinoinnista, viherpesusta ja astroturffauksesta.
Termi “astroturfing” tarkoittaa tilannetta, jossa esimerkiksi mainostaja tai poliittinen ryhmä luo keksittyjä verkkohenkilöllisyyksiä voimistaakseen viestiään tai maksaa todellisille ihmisille positiivisesta sosiaalisen median näkyvyydestä. Ilmiö on nopeassa kasvussa.
Viime kesästä alkaen vuotta ovat leimanneet erilaisten ruokahuijausten, tuoteselosteiden virheellisyyksien paljastuminen, Talvivaaran nikkelikaivoksen jatkuvat vuodot ja yrityksen johdon kootut selitykset sekä USA:n NSA:n harjoittama nettiurkinta. Pääministeri Jyrki Kataisen ”Himas-gate” sai eilen (19.6 )jonkinlaisen päätöksen perustuslakivalikokunnan antaessa lausunnon ettei pääministeriä ole syytä epäillä virkavelvollisuuksien rikkomisesta. (Himas-gate= filosofi Pekka Himasen Suomen tulevaisuutta kartoittava selitystyö, jonka tasoa, rahoitusta ja toimeksiantomenettelyä on arvosteltu julkisuudessa.)
Tämän päivän (20.6.2013) uutisotsikoissa voisi ainakin nämä otsikot kertoa jotain tämän jakson loppuhuipentumasta...
Huoli tietosuojasta (Ranskan tietosuojavirasto uhkaa Googlea sakoilla Viraston mukaan muut Euroopan unionin maat aikovat ryhtyä lähiviikkoina vastaaviin toimiin Googlea vastaan ja Google-lasit huolestuttavat: Kuka näkee salavideot? ) Nokian mahdollisesta pilkkomisesta ja myymisestä sekä tuotehuijauksista (uusin Etiketti irtosi: Tuttu Off! olikin puolalaista ötökkäkarkotetta!) ja pelon ilmapiirin lietsomisesta (Rehtori: kouluista tehdään vankiloita”Pelon ilmapiiri vaientaa suita suomalaisilla työpaikoilla” Julkisen sanan neuvoston kannanoton mukaan)
Jupiter Kaksosissa on tietysti vain yksi tekijä ihmisten kartalla enkä leimaisi sen perusteella ketään se omaavaa pinnalliseksi diletantiksi tai epärehelliseksi vaikka esittelenkin tässä aika tarkoitushakuisesti tietyntyyppistä näkemystä merkkisijainnin toteutumisesta! Tämä yhdistelmä voi hyvinkin tuoda moniuloitteisen näkemyksen ja kyltymättömän tiedonjanon jota ihminen kykenee rakentavasti ja eettisesti laadukkaasti hyödyntämään.
Näkisin tämän yhdistelmän valitettaasti toteutuvan jonkinlaisessa kollektiviisessa tietoudessa, ryhmätietoisuudessa, usein haluna ottaa kantaa voimakkaasti ilman että jaksaa paneutua yksityiskohtiin, haluttomuuteen tutustua eriäviin mielipiteisiin koska kuvittelee tietävänsä jo kaiken olennaisen. Uskon sen välillä toteutuvan jopa tahallisena harhauttamisena, tosiasioiden ´”oikaisemisena” perustellen sitä näkökohdilla jotka sopivat omaan näkemykseen ja unohtaen muut tosiseikat ja eettiset säännöt jotka mahdollisesti eivät tukisikaan omia tavoitteita ja haluja – ja tällaisen käytöksen ja toimintamallien paljastumisena kollektiiville.
