20.6.2013

Jupiterin opetukset osa 2

Jupiterin opetukset osa 2 


Minulla on ongelma. Oikeastaan minulla on niitä monta, mutta juuri nyt mielessäni on Jupiter, oman nousumerkkini (Jousimies) hallitsijaplaneetta, tuo yltäkylläisyyden, laajentumisen, viisauden ja toivon symboli ja Kaksosten merkki jossa se majailee viimeisiä päiviä vuoden kestäneellä reissullaan ja viime päivien tapahtumat.  Jupiterhan viettää noin 12 kuukautta  vuorollaan jokaisessa eläinradan merkissä. Muiden astrologien hehkuttaessa tätä onnekkaana pidettyä ”Suuren Hyväntekijän” ja Auringon yhtymää ennen niiden siirtymistä Ravun merkkiin – Aurinko siirtyy huomenna 21.6 Ravun merkkiin ja Jupiter seuraa sitä 25.6 -  jään miettimään änkyrästi että tässäkö tämä Jupiterin vuoden kestänyt pieti Kaksosissa oli – ja mikä sen loppuhuipennus ja opetus onkaan…

Jupiter oli eilen 19.6 tarkassa yhtymässä Auringon kanssa 28 asteessa Kaksosia ennen siirtymistään omaan ylennysmerkkiinsä Rapuun 25. 6.2013. Planeetan energian katsotaan löytävän ylennysmerkissä helpoimmin ilmenemistavan jossa sen parhaat ominaisuudet voivat toteutua.

Ongelmani on siis se että Kaksoset ovat näet Jupiterin kannalta sen detrimentti sitä hallitsevaa  merkkiä vastapäätä oleva sijainti,  jolla tarkoitetaan että planeetan symboliikka voi toteutua  hyvinkin vahvalla mutta jotenkin vääristyneellä  tavalla. Ja toisaalta, planeetan yhtyessä Aurinkoon katsotaan planeetan energioiden puhdistuvan.  Kaksoset ja Jousimies, Jupiterin hallitsema merkki ja Kaksosia vastapäätä oleva merkki ovat mentaalisia, tiedonvälitykseen ja  –omaksumiseen liittyviä merkkejä.

Traditionaalisessa astrologiassa planeetan ollessa Auringosta  8- 17 asteen päässä planeetan sanotaan olevan “Auringon säteiden alla” (under the Sun beams)  joka heikentää planeetan energioita - tulista Marsia, toiminnan planeettaa lukuun ottamatta joka saa siitä vain voimaa.  Planeetan lähestyessä tarkkaa yhtymää tai erkaantuessa siitä 8.5 asteen tarkkuudella Aurinkoon sen katsotaan vahingoittavan planeetan kykyä ja voimaa toimia sille tarkoituksenmukaisella tavalla. Tätä sanotaan raditionaalisissa piireissä kombustiksi. Planeetta joutuu tavallaan Auringon pimentoon, varjoon tai kuten ennen todettiin sen  polttamaksi tai häikäisemäksi. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin Astrologian Taika-blogissa kirjoituksessani Auringon polttama Merkurius – Äly karrella? joskin tällä hetkellä näkemykseni on hieman valoisampi. Tarkka yhtymää alle ’17 (kaariminuuttia) katsotaan siis taas puhdistavaksi ja voimauttavaksi hetkeksi.

Moderni humanistis-psykologinen länsimainen astrologia ei tee paremmuuslistoja  planeettojen merkkisijainneista mutta minusta on mielenkiintoista miettiä mitä ennen astrologit ehkä ajattelivat arvottaessaan planeettojen toimivuutta eri merkeissä.  

Jupiterin, tuon etiikan, toivon, uusien mahdollisuuksien symboli – jota  Intiassa mm. Guruksi, Opettajaksi kutsutaan – on siis viettänyt vuoden  sen energioiden kannalta vaikeassa merkissä, Kaksosissa) jonka kautta voi olla vaikeata löytää sopivaa ja rakentavaa toimintatapaa.  Kaksosiin yhdistetään mm. mentaalinen nopeus (fyysisellä tasolla käden ja jalkojenkin taidot, esim. pallopelien harrastajat), monipuolisuus, kommunikointi- ja viestintätaidot, tiedonvälitys, informaation kerääminen  ja jakelu, opiskelu ja matkustelu, nuoriso, opiskelijat, nuoret ihmiset, kulkuvälineet.

Kun katson tätä Jupiterin Kaksosissa viettämää aikaa, vuotta taaksepäin, minun mieleeni nousee uutisia ja tapahtumia joissa on paljastunut kuinka  yksityiskohtia (Kaksoset) suurennellaan (Jupiter)  tai ollaan näkemättä  jotta saadaan totuus (Jupiter) näyttämään siltä kuin se halutaan, käännellään asioita jotta saadaan itseä miellyttävä puoli esille. Tämä on tietysti yleisinhimmillinen piirre mutta olen omasta mielestäni törmännyt tähän kuluneen vuoden aikana tavallista useammin.  

Kognitiivinen dissonanssi, jolla tarkoitetaan sitä että jos uusi tieto ja oma, aiempaan tietoon pohjautuva näkemys ovat ristiriidassa niin uutta tietoa ei kyetä vastaanottamaan, tuntui olevan tavallista voimakkaampaa. Myös arvot ja etiikka  (Jupiter) joustaa ja venyy jos  se tyydyttää omaa näkemystä. Kyseenalaisiakin asioita tehdään koska pystytään… ”because we can…”

Jupiterin opetukset-kirjoituksessani nostin esille mm. Marimekon suunnittelijan Kristiina Isolan ”Metsänväkeä”-kankaan kopionnin. Pimennyksiä käsittelevässä kirjoitussarjassani mietin yhdessä  kirjoituksesssani Jupiterin osuutta  Yodin kärkenä ja ja kerroin yritysten harjoittamasta muka-ekologisesta markkinoinnista, viherpesusta ja astroturffauksesta.  


Termi “astroturfing” tarkoittaa tilannetta, jossa esimerkiksi mainostaja tai poliittinen ryhmä luo keksittyjä verkkohenkilöllisyyksiä voimistaakseen viestiään tai maksaa todellisille ihmisille positiivisesta sosiaalisen median näkyvyydestä. Ilmiö on nopeassa kasvussa.

Viime kesästä alkaen vuotta ovat leimanneet erilaisten ruokahuijausten, tuoteselosteiden virheellisyyksien paljastuminen, Talvivaaran nikkelikaivoksen jatkuvat vuodot ja yrityksen johdon kootut selitykset sekä USA:n NSA:n harjoittama nettiurkinta.  Pääministeri Jyrki Kataisen ”Himas-gate”  sai  eilen (19.6 )jonkinlaisen päätöksen perustuslakivalikokunnan antaessa lausunnon ettei pääministeriä ole syytä epäillä virkavelvollisuuksien rikkomisesta.  (Himas-gate= filosofi Pekka Himasen Suomen tulevaisuutta kartoittava selitystyö, jonka tasoa, rahoitusta ja toimeksiantomenettelyä on arvosteltu julkisuudessa.)

Tämän päivän (20.6.2013) uutisotsikoissa voisi ainakin nämä otsikot kertoa jotain tämän jakson loppuhuipentumasta...

Huoli tietosuojasta (Ranskan tietosuojavirasto uhkaa Googlea sakoilla Viraston mukaan muut Euroopan unionin maat aikovat ryhtyä lähiviikkoina vastaaviin toimiin Googlea vastaan ja Google-lasit huolestuttavat: Kuka näkee salavideot? ) Nokian mahdollisesta pilkkomisesta ja myymisestä sekä tuotehuijauksista (uusin Etiketti irtosi: Tuttu Off! olikin puolalaista ötökkäkarkotetta!) ja  pelon ilmapiirin lietsomisesta (Rehtori: kouluista tehdään vankiloita”Pelon ilmapiiri vaientaa suita suomalaisilla työpaikoilla” Julkisen sanan neuvoston kannanoton mukaan)

Jupiter Kaksosissa on tietysti vain yksi tekijä ihmisten kartalla enkä leimaisi sen perusteella ketään se omaavaa pinnalliseksi diletantiksi tai epärehelliseksi  vaikka esittelenkin tässä aika tarkoitushakuisesti tietyntyyppistä näkemystä merkkisijainnin toteutumisesta!  Tämä yhdistelmä voi hyvinkin tuoda moniuloitteisen näkemyksen ja kyltymättömän tiedonjanon jota ihminen kykenee rakentavasti ja eettisesti laadukkaasti hyödyntämään.

Näkisin tämän yhdistelmän valitettaasti toteutuvan jonkinlaisessa kollektiviisessa tietoudessa, ryhmätietoisuudessa, usein  haluna ottaa kantaa voimakkaasti ilman että jaksaa paneutua yksityiskohtiin, haluttomuuteen tutustua eriäviin mielipiteisiin koska kuvittelee tietävänsä jo kaiken olennaisen.  Uskon sen välillä toteutuvan  jopa tahallisena harhauttamisena, tosiasioiden ´”oikaisemisena” perustellen sitä näkökohdilla jotka sopivat omaan näkemykseen ja unohtaen muut tosiseikat ja eettiset säännöt jotka mahdollisesti eivät tukisikaan omia tavoitteita ja haluja – ja tällaisen käytöksen ja toimintamallien paljastumisena kollektiiville. 

Parhaimmillaan Jupiter Kaksosissa voisi varmaan näkyä moniäänisyytenä, erilaisten vaihtoehtojen ja etenemistapojen hahmottamisena, erilaisten arvojen hyväksymisenä ja arvokeskusteluna, aitona suvaitsevaisuutena. Mielipiteiden avartumisen lisäksi olemme toivottavasti  oppineet myös tervettä kriittisyyttä tiedonlähteitä kohtaan, medialukutaitoa – ja osaamme myös soveltaa kriittisyyttä myös omaan ajatteluumme ja omiin toimintamalleihimme ettemme menisi sieltä mistä aita on matalin – vain siksi että pystymme… Toivottavasti opimme ihmisinä, yksilöinä ja yhteisönä jotain näistä teemoista Jupiterin vietettyä vuoden Kaksosissa. 

PS: Osa tätä ongelmaani on traditionaalisen astrologian näkemys että Kuun yläsolmu on alennuksessa Jousimiehessä ja Kuun alasolmu on ylennyksessä Kaksosissa, mutta se onkin toinen juttu.... ja tämä kirjoitus on osa sitä mietintäprosessia.

PS 2: Päivän uutisvirrasta jäi pois Brasilian mielenosoitukset jotka alkoivat bussilippujen hinnankorotuksesta ja jatkuvat mm. julkisten palvelujen rapautumisen arvosteluna ja valtion rahojen käyttämisestä mm. jalkapallotapahtumiin. Ensi vuonna Brasiliassa järjestetään jalkapallon MM-kisat ja vuonna 2016 Rion olympialaiset. Parhaillaan maassa käydään jalkapallon MM-kisojen esikarsintoja.

7 kommenttia:

 1. Minusta ongelmasi kiteytyy tuohon lauseeseen:
  "Muiden astrologien hehkuttaessa"...sinähän kuulut itse näihin AMMATTIastrologeihin, jotka ovat omaksuneet tietyt tulkintatavat ja ristiriita voi syntyä OMIEN pohdintojen ja sopulilauman mukana kulkemisen kanssa. Olet mukana juurruttamassa ja Jupiter-opettamassa niin ylennyksiä kuin alennuksiakin. Ootko lukenut harrastajien pohdintoja Jupiterista tai astrologiasta ylipäätään?
  Vai onko heidän pohdintansa hepreaa ja terve kritiikki estää suvaitsevaisuuden ja moniäänisyyden? Onko kyse arvottamisesta, kenellä on oikeus olla astrologiassa jotain mieltä? Julistaa sitä muillekin? Että näin asiat on? Jos oot eri mieltä, saat kommentin "mutta perinteisessä atrologiassa...plaah plaah.."
  Jupiter opettaa niitä asioita joista itellä on eniten oppimista??


  Mistä nuo ylennykset ja alennukset ovat alunperin edes syntyneet? Joku ahmed alihassan on päiväntasaajalla nähnyt laivan kannelta Jupiterin ja Venuksen taivahalla ja justika ajoi karille sentien. Sitten kun tätä tarpeeksi toistui niin hyi paha alennusjupiter, nyt ei jäänyt edes aletavaraa myytäväksi.
  Tai joku skorpionikuu, oikein alleviivaten alenuksessa,
  what a bitch! Ei mennyt jollain putkeen taas päiväntasaajalla, tais joku puukottaa selkään tai osas juonia, laulaa sinut suohon. Ei kiva laitetaan alennukseen..

  Kirjotan anonyymisti just siksi, ettet arvota kirjoitusta sen mukaan kuka sitä kirjoittaa. Että toteutuis tuokin moniäänisyys.
  Emmätiijä, vituttaa tämän astrologian muuttuminen hyvätuloisten kokoontumisajoiksi johkii hotelliin kesäpäiville. Ennen sinne tuli enämpi tavan tallaajiakin, mutu.
  Että ylennyksessä ja alennuksessa,
  se siitä moniäänisyydestä.

  ----
  Astronomy picture of tha day
  ja A Supercell Thundersorm Over Texas
  siinä on taivahan taatto Jupiter Kaksoset.
  Ja tuo Jupiter-Aurinkohan oli vastapäätä Galaktista keskusta,
  että ehkä maanmatosten uutisotsikot ovat pientä tietoa siihen viisauteen verrattuna mitä meijän ois mahdollista omaksua??

  t.äly vissiin poroksi palanut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Emmätiijä, vituttaa tämän astrologian muuttuminen hyvätuloisten kokoontumisajoiksi johkii hotelliin kesäpäiville. Ennen sinne tuli enämpi tavan tallaajiakin, mutu."

   Omalta osaltani Suomen Astrologisen Seuran hallituksen jäsenenä aiemmin toimiessani (kolmeen eri otteeseen, viime vuonna oli vain varajäsen) olen pyrkinyt ehdottamaan huokeita seminaaripaikkoja mutta voin vakuuttaa ettei minulla ole minkäänlaista osaa ja arpaa tämän vuoden kesäpaikan valinnassa eikä yhdistyksen kesäpäivien järjestelyissä.


   Poista
 2. Hyvä nimimerkki "äly vissiin poroksi palanut",

  jos nyt oikein käsitin kirjoituksesi koet että syyllistyn väärän astrologian opettamiseen, siihen pakottamiseen ja virheellisen tiedon levittämiseen.

  Ympäri maailmaan traditionaalista astrologiaa harjoittavien astrologien käyttämää planeettojen arvokkuuksien (jossa on merkin lisäksi myös muita pienempien arvokkuksia mittaavia tekijöitä) epäkuranttiutta perustelit sillä ettei tiedetä kuka on ne keksinyt.

  Lienet tietoinen siitä että astrologian on pitkälle tuhansien vuosien aikana muotoutuneen perinteen luomus, jonka uusimmatkin näkemykset pohjautuvat ja nojautuvat traditioihin, joiden tarkkaa syntyhetkeä tai keksijöitä on vaikea todistaa. Jos tuo perustelu on paras perustelu sille ettei niitä kannata käyttää, niin astrologia harjoittaminen lienee sinulle aika mahdotonta...

  Astrologiassa on monenlaista koulukuntaa: myös traditionalista, hellenististä, kosmobiologiaa, uraanista koulukuntaa, karma-astrologiaa - lisäksi Intiassa harjoitetaan astrologiaa, Kiinassa ja Japanissa on omat astrologiset koulukuntansa. Itse kunnioitan kaikkia astrologian oppisuuntia vaikken niitä kaikkea itse harjoittaisikaan mutta se ei tietenkään tarkoita sitä ettenkö voisi keskustella myös eriävistä näkökulmista eri koulukunnan astrologian harjoittajien kanssa. Mutta ei ehkä ihan näin kuten kommentoijani....


  --- "Ootko lukenut harrastajien pohdintoja Jupiterista tai astrologiasta ylipäätään? Vai onko heidän pohdintansa hepreaa...?"

  Katsot myös että kirjoittamalla tietystä näkökulmasta pyrin vaikuttamaan muihin omaksumaan saman näkökulman ja pyrin ottamaan oikeuden määrillä mikä on oikeata astrologiaa. Minusta taas sinä pyrkimällä kieltämään tämän aiheen käsittelyn tästä näkökulmasta syyllistyt itse siihen mistä koen sinun minua syyttävän.

  Ilmeisesti esittämäni näkemykset siitä kuinka Jupiter Kaksosissa voi erikosesti ryhmätietoisuudessamme esiintyä on sinusta virheellinen, mutta et kyllä ottanut esimerkiksi yhtään päätelmääni ja pyrkinyt osoittamaan sitä tai niitä virheelliseksi.

  Tälläisen blogikirjoituksen ei voida olettaa olevan muuta kuin "lastuja laineilla" eli otteita ja ajatuksia, ei kaikenkattavia selityksiä mutta mikäli nyt joku osoittaa minulle että johtopäätökseni ovat virheellisiä, niin lupaan julkisesti ilmoittaa blogissani niistä.

  Anonyymiuden taakse piiloutunut arvosteli myös esimerkkejäni kirjoittaen
  ...Ja tuo Jupiter-Aurinkohan oli vastapäätä Galaktista keskusta,
  että ehkä maanmatosten uutisotsikot ovat pientä tietoa siihen viisauteen verrattuna mitä meijän ois mahdollista omaksua??"

  Mielestäni se voisi näkyä ymmärryksemme lisääntymisenä - kuten kirjoitin blogissani (blogikirjoitukseni lainaus) - moniäänisyytenä, erilaisten vaihtoehtojen ja etenemistapojen hahmottamisena, erilaisten arvojen hyväksymisenä ja arvokeskusteluna, aitona suvaitsevaisuutena. Mielipiteiden avartumisen lisäksi olemme toivottavasti oppineet myös tervettä kriittisyyttä tiedonlähteitä kohtaan, medialukutaitoa – ja osaamme myös soveltaa kriittisyyttä myös omaan ajatteluumme ja omiin toimintamalleihimme ettemme menisi sieltä mistä aita on matalin – vain siksi että pystymme… (blogilainaukseni loppu). Mielestäni tämänkaltainen anonyymina räyhääminen on juuri näitä Jupiterin Kaksosissa ilmenemismuotoja.

  Haluan nyt vielä vakuuttaa muille lukijoille että tämä anonyymin palaute on aivan aito palaute vaikka se tuntuukin kovin alleviivaan niitä teemoja joista olin huolissani eli kirjoittaessani (blogikirjoitukseni lainaus)....Näkisin tämän yhdistelmän valitettaasti toteutuvan jonkinlaisessa kollektiviisessa tietoudessa, ryhmätietoisuudessa, usein haluna ottaa kantaa voimakkaasti ilman että jaksaa paneutua yksityiskohtiin, haluttomuuteen tutustua eriäviin mielipiteisiin koska kuvittelee tietävänsä jo kaiken olennaisen.

  Jos opetellaan vähän kuuntelemaan mitä toinen sanoo - tai kirjoittaa - eikä tehdä kauhean hätäisiä johtopäätöksiä ja lähdetä lynkkaamaan heti jos joku on eri mieltä, sanoo minusta Galaktinen Keskus meille maanmatosille..  VastaaPoista
 3. Heh, anonyymin kommentti oli lähetetty Jupiterin ja Skorpioni-Kuun tehdessä kvinkunssia. Skorppari-Kuun ollessa vielä kriittisessä 29 asteessa. Ja taivahalla tosiaan silloin Kuun ja Auringon kvinkunssi. Bitchy moon, indeed. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. indeed,
   and everyone has it some time on her progressed chart..
   and opportunity to meet that bitch
   some even with South Node
   and what is it teaching with Jupiter..

   I did`t blame you of anything,
   it was your own moon-reaction to feel guilty and start to explain, I think.
   I was only asking and wondering if..
   but
   all the same,
   I don`t bother you in future
   and wish you very happy returns
   with Jupiter teaching

   love "chick"

   p.s
   your bloglist "in finnish"
   doesn`t include any "chick"
   all professionals
   that what I meant by heprea
   and there is seen some of your values
   I think
   but it is these choices what we all make

   Poista
  2. Bitch Moon= Kuun ja Auringon muodostaessa keskenään 150 asteen kulman (kvinkunssin) ennen täydenkuun muodostumista, jolloin nuo "valot" on keskeneään oppositiossa (180 asteen kulmassa) kutsutaan engl.kielisessä astrojargonissa sarkastiseksi joissain piireissä nimityksellä "Bitch Moon" sen esille tuoman jännittyneen ja kireän energian vuoksi joka helposti purkautuu yleensä tiedostamattomien tunteiden purkautuessa vähemmän rakentavalla tavalla.

   Poista
 4. Näin yösyvännä en nyt niinkään osaa syventyä astrologisiin opittuihin 'totuuksiin' tai kokemuksessa nähtyihin. Mutta minulle Jupiter on fyysisenä kokonaisuutena juuri sellainen 'suuri puhkuja, puhaltaja' ettei sitä voida ohittaa. Sen kaasumainen voima varmasti koskettaa kulmissaan ja yhteyksissään koko aurinkokuntaa. Sillä on peloittava voima!

  Kaksosten kosmisista värähtelyistä jos onkin koettu teityt energiat, niin pitänee tässä ainakin paikkansa, kun olen jotenkin myrskyn silmässä ollut mm. suurten tuulimyllyjen melskeessä. On ollut pakko toimia ja kuunnella. Moni on paneutunut hyvin syvällisesti siihen taustaan, mistä näiden kauheuden myllyjen alkujuuret ovat, rahassa ja vallassa. Kiire on saada voittoja!!! Ei siinä muutamat asukkaat ole merkinneet mitään. Monenlaista tietoa on kaivautunut esiin. Ja monta Don Quijottea syntynyt. Eli kyllä Jupiter Kaksosissa on toiminut, luonut illuusioita, mutta kaivanut myös totuuksia esille.

  Kun nyt Jupiter on tulossa yhtymään Rapu- Aurinkoomme, kuten sinullakin, tuo ajatus 'puhdistamisesta' innoittaa, vaikka tarkoitat tässä yleistä. Kunpa voisikin jo vanhaa laittaa syrjään ja muuntautua. Oli mielenkiintoista katsoa Jupiterin yhtymää Aurinkoon kierros taaksepäin vuoteen 2001, jolloin aloitin intuitiiviset retkeni ja jätin teoreettisen tieteen filosofian taakseni. Mikähän nyt olisi vuorossa laajentua?

  Kuitenkin, eihän nuo merkit ole muuta kuin suuria galaksirykelmiä, joista oma energia tai värähtely heijastuu pieneen aurinkokuntaamme ja sitä kautta ihmiseen, näköjään...

  VastaaPoista