7.6.2013

Herttuatar

Tässä pikaisesti kaksi vuotta sitten (9.6.2011)  kirjoittamaani astrologista tulkintaa Georgiana Cavendishista, Devonshiren herttuattaresta "Herttuatar" (The Dutchess) elokuvan innoittamana. 


"Devonshiren herttuatar (7.6.1757 – 30.3 1806 oli tunnettu kaunotar, aikansa huomattavin muoti-ikoni ja uhkapelin harrastaja, joka keräsi ympärilleen laajan seurapiirin. Hän oli hyvin kiinnostunut politiikasta ja kannatti Whig-puoluetta. Hän sai neljä lasta aviomiehensä kanssa sekä aviottoman tyttären whig-poliitikko Charles Greyn kanssa." (Wikipedia)

Hänen avioliitonsa kuului myös kolmas osapuoli; samassa taloudessa eli 25 vuoden ajan myös ystävätär, josta tuli hänen miehensä rakastajatar ja jonka kanssa ystävätär sai kaksi lasta. Perheeseen kuului myös aviomiehen avioton tytär erään palvelustytön kanssa. Ystävättärestä tuli aviomiehen vaimo ja uusi herttuatar Georgianan kuoltua.  Georgianan aviomies oli aikansa Britannian rikkaimpia ja vaikutusvaltaisempia miehiä. 

Georgina Cavendishin kartalla on Auringon (perusenergia) ja Venuksen (arvot, taiteet, ihmissuhteet, estetiikka) yhtymä vilkkaassa, älyllisesti suuntautuneessa Kaksosissa (Ilma), joka tuo persoonaan viehkeyttä, rakastettavuutta, esteettisyyttä, halua ja kykyä kommunikoida muiden kanssa.

Rektifioimaton arvauskartta
Oletuskellonajalla tuo tarkka Auringon ja Venuksen yhtymä tulee avioliiton, kumppanuuden ja kiistakumppaneiden huoneeseen ja kartan minä-muut -akselille voimistaen sen merkitystä. 7. huoneen vanha nimitys House of Marriage, avioliiton huone ja kartan Auringon ja Venuksen sijainti siellä sopii hyvin naiselle, joka oli julkisuuden valokeilassa mm. kauneutensa, erikoisen avioliittonsa (miehen rakastajatar asui samassa taloudessa ja oli hänen ystävättärensä = kaksoisrooli) Englannin yhden rikkaimman miehen kanssa sekä rakkausseikkailujensa vuoksi.

Keimailevaakin Kaksos-Venusta vastapäätä kartalla, oppositiossa, on Pluto (massat, äärimmäiset muutokset, valtataistelut) Jousimiehessä hänen 1. huoneessaan (persoonallisuus, elämänasenne) joka voimistaa lisää Venuksen ja persoonallisuuden voimaa, merkitystä ja intensiteettiä kartalla, mutta haasteellinen aspekti - oppositio
liittyy usein ihmissuhteisiin - näkyy usein rankkoina valtataisteluina, mullistavina ja pakottavina, jopa tuhoavina muutosvoimina. Pluto tekee toki samalla myös oppositiota Aurinkoon joka symboloi ihmisen elinvoimaa (G. kuoli 48- vuotiaana), mutta on on myös Marsin ohella miehen arkkityyppinen symboli kartalla Venuksen ollessa naisen symboli.

Tällä  oletuskellonajalla Venus (arvot, taiteet, ihmissuhteet, kauneus) hallitsee myös hänen uran ja julkisen näkyvyyden pistettään (MC) kontaktihakuisessa Vaa'an (Ilma) merkissä. Vaa'an merkin symboliikkaan liitetään mm. estetiikka, halu löytää kompromissi, sovittelevuus, halu muodostaa ja ylläpitää suhteita. MC-Vaa’assa haluaa olla suosittu, kaunis; sosiaalisen hyväksynnän tarve ja ryhmän jäsenyyden tarve on suuri. Vaaka on aloitteellinen merkki kuten Oinas, Rapu ja Kauris. Jos sopivaa ryhmää ei ole, sen voi  perustaa.

Georgiana, aikansa muoti-ikoni ja kauneimpia naisia perusti myös kirjallisen salongin, jossa kokoontui aikansa merkittävämpiä kirjallisia ja poliittisia henkilöitä ja hän myös julkaisi anonyymisti yhden kirjan (The Sylph)

Kirjoittamiseen ja kommunikaation liittyvä planeetta Merkurius on hänellä herkässä ja luovassa Veden merkissä Ravussa ja tällä kellonajalla sekin vaikuttaisi avioliiton ja kumppanuuksien huoneessa. Merkurius on lisäksi OOB-planeetta, Out-of-Bounds, "jokeri", Auringon ja Kuun kiertoradan kallistuskulman ulkopuolella kulkeva joka voi näkyä lahjakkuutena tai muuten yllättävänä, "villinä korttina" planeetan symboliikan mukaisesti.

Oletuskellonaika tuo nousumerkiksi innostuvan ja innostavan, usein sosiaalisista kysymyksistä kiinnostuneen ja optimistisen Jousimiehen. Jousimiehen hallitsija planeetta Jupiter (laajentuminen)  sijaitsee tällä kellonajalla 11. huoneessa (House of Friends) ja sen on Skorpionin merkissä perääntyvänä.  G. oli poliittisesti valveutunut ja aktiivinen ja hänen salonkinsa oli menestys. Perääntyminen voisi symboloida hänen haluaan muodostaa omat mielipiteensä ja Skorpioni tuo siihen pyrkimykseen intensiteettiä ja ehdottomuutta. Hänen ystäväpiirinsä oli idealistista ja reformistista (Jupiter).  

Tällä kellonajalla myös Pluto olisi 1. huoneessa tuoden persoonallisuuteen painokkuutta, voimaa ja vaikuttavuutta ja Neptunus (herkistäminen, henkisyys, illuusiot, haaveet) tekisi tuohon nousumerkkiin mahdollisuuksia luovaa kolmioaspektia. Neptunus lisää taiteellisuutta, herkistää ihmistä ja tuo aspekti auttaa luovuutta, taiteellisuutta ja
herkkyyttä löytämään kanavan – tässä tapauksessa oman kehon (nousumerkki, 1. huone, House of Life) ja persoonallisuuden kautta, Muodin Keisarinnaksihan häntä kutsuttiin.

Neptunus tekee kuitenkin haasteellista neliöaspektia Jupiteriin (laajentuminen, optimismi) ja Marsiin (tahtotila, seksuaalisuus, miehet) jotka puolestaan ovat oppositiossa keskenään. Kartalle muodostuu t-risti, jonka kärkenä on illuusioiden ja harhojenkin planeetta, Neptunus.  Jupiter olisi  ystävien huoneessa tuoden suosiota mutta merkissä johon liitetään mm. pakkomielteet (Skorpioni.) Neptunus, tuo herkistävä planeetta taas sijaitsee 8. huoneessa (House of Death),  jonka symboliikkaan kuuluu jaetut resurssit, kriisit, luopuminen; huoneessa johon liitetään Skorpionin teema (seksi, kuolema, transformaatio).

Mars puolestaan olisi aistillisessa, jääräpäisessä, hitaassa Härän merkissä 4. huoneessa (kodin huone) mutta 5.  huoneen rajalla. 5. huone, House of Children, liittyy luovuuteen, lapsiin, pelaamiseen, nautintoihin; asioihin, joita teemme siksi että nautimme niistä, saamme niistä tyydytystä, ”koska meidän on pakko”. G. oli kuuluisa myös uhkapelivimmastaan ja miesseikkailuistaan.

5. huoneen, Lasten huoneen,  kärki on siis aistillisessa ja konkreettisessa Maan merkissä, Härässä, samoin 6. huoneen kärki, jonka vanha nimitys on Palvelijoitten huone. Härkää hallitsee Venus, tuo rakkauden, ihmissuhteiden, naisten, taiteiden, estetiikan planeetta.  Ja Venushan hallitsi tällä oletuskellonajalla myös MC:tä, uran ja julkisen näkyvyyden pistettä ja oli Avioliiton huoneen kärjellä yhtymässä Aurinkoon.

Mikä olikaan hänen tärkein yhteiskunnallinen tehtävänsä? Synnyttää poikalapsi. Toivottu poikalapsi syntyi lopulta. Ensin G:llä oli useita keskenmenoja, sitten syntyi kaksi tytärtä ja viimein syntyi toivottu poikalapsi. Härän merkki on hedelmällinen, mutta siihen liitetään myös hitaus.

Kartan 2. huone, House of Money, henkisten ja fyysisten resurssien, pääoman huone (tällä kellonajalla)  on myös Maan merkeissä, Kauriissa, johon voisi liittää puurtamisen ja sitä kautta hitauden. Kauriin hallitsija Saturnus (rajoitukset, auktoriteetti)  sijaitsee myös 2. huoneessa Vesimiehessä perääntyvänä, resurssien huoneessa, joka lisäisi rajoituksia ja reunaehtoja pääoman (eli naisen kehon) hyödyntämisessä.

Kuu (äitiyden, hoivan, tunteiden symboli) olisi tällä kelloinajalla herkimmässä ja haavoittuvammassa merkissä, Kaloissa, sen alkuasteissa – tällä ajalla myös  2. huoneessa. Kalojen merkkiin liittyy usein uhrautuminen tai uhriutuminen. Kalojen kyky muokautua olosuhteisiin ja ymmärtää sitäkin mitä voi olla vaikea ymmärtää korostunee sen tehdessä mahdollisuuksia luovaa kolmioaspektia Merkuriukseen ja Jupiteriin.

Kuun huonesijainti kertoo minusta mikä elämänalue on suurimman vaihtelun kohteena, missä haluaisimme tuntea olomme varmemmaksi, minkä koemme tuovan meille turvaa tai turvattomuutta.  Peliriippuvaiselle Kuu herkimmässä ja vaikutuksille alteimmassa merkissä Kaloissa (jota muuten Neptunus hallitsee ja traditionaalisesti Jupiter) Rahan huoneessa kertonee perusturvallisuuden järkkymisestä ja konkreettisesti rahatilanteen, resurssien  vaihteluista. Kuu tekee helppoja aspekteja Merkuriukseen (kommunikaatio, Auringon hallitsija) ja Jupiteriin (laajentuminen, etiikka, filosofia, nousumerkin hallitsija) mutta viivästyksiä ja hiertämistä aiheuttavaa puolitoistaneliöaspektia uran, elämänpäämäärän (poikalapsen synnyttäminen) ja julkisen näkyvyyden pisteeseen (MC). 

3. huone, House of Siblings, liittyy lapsiin, sisaruksiin, kommunikaatioon (Kaksosten huone), lähiympäristöömme, arjen ympyröihin. Yllättävien käänteiden, vallankumouksellisuuden, erilaisuuden, erikoisuuden ja irtiottojen planeetta Uranus sijaitsee (tällä kellonajalla) G:n 3. huoneessa.  G:n perheeseen kuului hänen aviomiehensä avioton tytär palvelijattaren kanssa, jonka hän kasvatti omanaan; ystävättären kaksi lasta hänen aviomiehensä kanssa; kaksi yhteistä tytärtä  ja poika aviomiehen kanssa sekä lukuisia keskenmenoja. Lisäksi hän joutui antamaan rakastajansa (tulevan pääministerin -jonka mukaan on Earl Grey tee saanut nimensä) kanssa saadun tyttären lapsen isän suvun kasvatettavaksi. (Hän kävi salaa tapaamassa aviotonta tytärtään joka antoi omalle tyttärelleen nimen äitinsä mukaan.)

Lopuksi astrojargonia jota en jaksa selittää nyt mutta joka vaikuttaa oikein kiinnostavalta tuon avioliitto- ja ihmissuhdejärjestelyjen kannalta. (Solar Fire kadotti kartalta asteroidi Kheironin vaikka se on asetuksissa, huomaisin sen juuri ja sitten tein muutaman huomion.) Jäin miettimään (elokuvan innoittamana) että millainen suhde hänellä olikaan ystävättäreensä. Lilith (Dark Moon) tekee tarkkaa kolmiota hänen Uranukseen ja
kvinkunssia Saturnukseen ja neliötä oletus-MC:hen. Kheiron tekee oppositiota 23 Kauriista Lilithiin 23 Rapua sekä tuplakvintiiliä Aurinkoon ja Venukseen. Erikoiset ihmissuhdejärjestelyt (kvinkunssi Saturnukseen=vaatii sopeuttamista ja rikkoo yhteisön sääntöjä, mutta luovastihan, tuplakvintiili tuo järjestyi. Mutta kuinka luovasti...:-)

ja elokuva ”the Dutchess”

Eräs Facebook-ystävä laittoi tänään sivuilleen Youtube-linkin elokuvasta ja muistin tämän vanhan kirjoitukseni jonka tein omaksi riemukseni pari vuotta sitten. Hyvää syntymäpäivää, Georgiana!1 kommentti:

  1. Elokuva näkyi Suomessa TV 2-kanavalla 17.7.2013 ja tässä yksi arvostelu elokuvasta http://www.voice.fi/viihde/tanaan-tv-ssa-jokaista-aitia-syvalta-viiltava-historiallinen-draama/2/51738

    VastaaPoista